ROOSENDAAL - Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt? Wie zijn dat? ,,Jongeren met een rugzakje", zegt Robert Breedveld van inpak- en ompakbedrijf Looma in Roosendaal niet minder cryptisch.
Het zijn jonge mensen met een probleem die niet bij een reguliere baas aan de slag komen. Bij Looma wel. Er werken er al meer dat dertig.
Looma is Ests voor creëren. ,,We creëren werk", leggen de twee directeuren Robert Breedveld en Pieter Dekkers uit. Voor jongeren met uiteenlopende problemen. Zoals de 27-jarige Robert (niet Breedveld) die epilepsie heeft. Hij heeft een epilepsiehond, die aanvallen in een vroeg stadium herkent en Robert op zulke momenten rust geeft. ,,Ze gaan hier goed om met mijn epilepsie. En ik mag mijn hulphond meenemen.”
En zo zijn er meer jongeren met hun eigen rugzakje bij Looma. ,,Wij kijken naar wat de jongeren nog wel kunnen. Niet naar wat ze niet kunnen", zegt Breedveld. Hij geeft werk aan jongeren met bijvoorbeeld autisme, schulden, ziekten en aan vluchtelingen.
Karl Lagerfeld
Het bedrijf doet veel inpakwerk voor andere bedrijven. Bekende namen als Jamin, Christine le Duc, Eurotec, zelf Karl Lagerfeld laten hun waar in Roosendaal verpakken.
Je zou verwachten dat een bedrijf dat moeilijk plaatsbare jongeren in dienst neemt, flink wat subsidie krijgt. ,,Helemaal niks. Vorig jaar hielden we 5.800 euro over”, zegt Breedveld, die net als zijn collega Dekker geen salaris krijgt van het bedrijf. Dat salaris verdient Breedveld bij zijn andere bedrijf: Kraftwerk.
Vaste partner
Eigenlijk hoopt Breedveld dat Looma een vaste partner van de gemeente Roosendaal mag worden. Net als het werkvoorzieningschap. Het verschil met het schap is dat jongeren bijna altijd direct bij Looma aan de slag kunnen. ,,We zijn een heel flexibele organisatie.”
Fulfilment
Looma krijgt steeds meer fulfilment-opdrachten van bedrijven. Die stallen hun voorraden bij Looma en het bedrijf van Breedveld stelt op bestelling pakketten samen en verstuurt ze. Dat aandeel groeit waardoor Looma een steeds sterkere, financiële basis krijgt.
Lees hier het originele artikel: https://www.bndestem.nl/roosendaal/bij-looma-kunnen-jongeren-met-een-rugzakje-altijd-aan-de-slag~ae36ff9b/